Ik vind het persoonlijk heerlijk om op mijn sokken door het huis te lopen en ik kan dan ook genieten wanneer ik de warmte aan mijn voeten voel. PVC wordt ook aangeraden om te leggen wanneer je vloerverwarming in je huis hebt. Er zijn wel wat dingen waarop moet worden gelet bij een PVC-vloer en vloerverwarming! Deze zullen in deze blog worden besproken.
Voordelen van PVC op vloerverwarming
PVC is een goede warmtegeleider en wordt ook aangeraden om te leggen op de vloerverwarming. Doordat de plak PVC zo dun is (2,5mm), wordt de warmte van de vloerverwarming snel en makkelijk doorgelaten. Dat is niet alleen fijn om snel warme voeten te krijgen, maar ook nog eens goed voor de portemonnee en het milieu. De vloeren geleiden optimaal de warmte, waardoor je minder hoeft te stoken!
Waar moet je op letten?
Tijdens het leggen moet de vloerverwarming uitstaan! Echter moet de temperatuur in de ruimte waar de vloer gelegd wordt minimaal 18 graden zijn. Ook belangrijk dat de PVC minimaal 48 uur in de ruimte ligt waar deze gelegd gaat worden en ook in deze ruimte moet het minimaal 18 graden zijn (acclimatiseren). De PVC gaat namelijk altijd nog wat werken door de temperatuur. Om ervoor te zorgen dat de PVC zo goed mogelijk tegen elkaar ligt, is dit acclimatiseren van groot belang. Ook wanneer de PVC-vloer is gelegd moet de lijm rustig kunnen drogen. Natuurlijk kun je meteen over de PVC lopen, maar het is wel belangrijk om de vloerverwarming niet meteen heel hoog te zetten. Zet de vloerverwarming rustig omhoog qua temperatuur, ongeveer 5 graden per dag hoger tot maximaal 40 graden. Dit is niet de temperatuur van de thermostaat die in de kamer hangt, maar om de watertemperatuur van de vloerverwarming zelf! Het is ook mogelijk om de kamertemperatuur een aantal dagen gelijk te houden, maar laat de temperatuur nooit onder de 18 graden komen de eerste dagen nadat de vloer is gelegd.
In de nieuwbouwhuizen wordt de vloerverwarming ook gebruikt om het huis te koelen. Het is belangrijk dat het verkoelingssysteem ten allen tijden een hogere temperatuur heeft dan de condensatietemperatuur om te voorkomen dat de lijm los zou kunnen laten. Er zijn verkoelingssystemen die er automatisch voor zorgen dat de watertemperatuur nooit lager is dan de condensatietemperatuur. Wanneer dit niet aanwezig is, kan (en moet) de temperatuur van het verkoelingssysteem worden ingesteld op 17 graden en mag daar ook niet onder komen om condens onder de PVC te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk bij nieuwbouwwoningen om het opstookprotocol van de installateur (van de vloerverwarming) op te volgen, voordat er geëgaliseerd gaat worden! Het opstookprotocol houdt in dat je de vloerverwarming rustig gaat opwarmen tot de maximale 40 graden en daarna weer gaat afkoelen. Deze cyclus kun je meerdere malen herhalen. Let op dat dit dus gebeurt voordat er geëgaliseerd gaat worden om vervolgens PVC te kunnen gaan leggen. Het is bij nieuwbouwhuizen belangrijk om dit opstookprotocol op te volgen (wanneer het huis opgeleverd wordt), zodat de cementdekvloer langzaam gaat scheuren. Wanneer dit niet goed wordt uitgevoerd en de cementdekvloer door de temperatuurstijging gaat scheuren wanneer de PVC-vloer al gelegd is, gaat de PVC mee met de scheuringen in de cementdekvloer. Dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren!
Wanneer je een bestaande woning hebt is het belangrijk om te kijken naar de temperatuur die er door de vloerverwarming loopt. Deze watertemperatuur mag nooit boven de 40 graden komen!
Verschillen PVC en tegels
PVC wordt heel snel warm, door de dunne stroken. Daarentegen duurt het bij een tegel langer voordat het warm is, maar zal de warmte wel langer vasthouden wanneer de vloerverwarming uitstaat. Er is natuurlijk een verschil tussen plak PVC en klik PVC. De klik PVC zweeft namelijk en ligt daarom dus wat hoger van de grond af, deze wordt dus minder snel warm in vergelijking met de plak PVC.
Stuur ons gerust een berichtje voor meer informatie!
Comments